Het Current Ratio: een essentiële maatstaf voor de kleine kmo in België

Het Current Ratio: Een essentiële maatstaf voor de kleine kmo in België

Als kleine familiale kmo in België is het cruciaal om niet alleen oog te hebben voor de groei van je bedrijf, maar ook voor de dagelijkse financiële gezondheid. Eén van de belangrijkste financiële ratio’s die je hierbij kan helpen, is het current ratio.

Deze ratio geeft inzicht in de liquiditeitspositie van je onderneming, oftewel de mate waarin je bedrijf op korte termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Bij Remote CFO begeleiden we kleine bedrijven zoals het jouwe om dergelijke cijfers beter te begrijpen en te gebruiken voor een gezonde bedrijfsvoering.

Wat is het Current Ratio?

Het current ratio vergelijkt de vlottende activa van je bedrijf (zoals liquide middelen, voorraden en te innen facturen) met de kortlopende schulden (zoals te betalen leveranciers en kortlopende leningen). Het laat zien of je bedrijf genoeg liquide middelen heeft om de rekeningen die binnen een jaar betaald moeten worden, te dekken.

De formule voor het current ratio is als volgt:

Als je bijvoorbeeld €50.000 aan vlottende activa hebt en €30.000 aan kortlopende schulden, dan is je current ratio:

Wat betekent dit cijfer?

Een current ratio van 1,67 betekent dat je bedrijf voor elke euro aan kortlopende schulden €1,67 aan vlottende activa heeft om deze te dekken. In het algemeen geldt het volgende:

  • Current ratio < 1: Dit kan een waarschuwingssignaal zijn dat je bedrijf moeite heeft om op korte termijn aan zijn verplichtingen te voldoen.
  • Current ratio tussen 1 en 2: Dit wordt vaak gezien als een gezond evenwicht, waarbij je voldoende middelen hebt om je schulden af te lossen zonder onnodig veel kapitaal in voorraad of openstaande facturen vast te hebben zitten.
  • Current ratio > 2: Hoewel dit betekent dat je bedrijf een sterke liquiditeitspositie heeft, kan het ook wijzen op een inefficiënt gebruik van kapitaal. Geld dat in voorraden of openstaande vorderingen vastzit, kan beter worden geïnvesteerd om groei te stimuleren.

Waarom is het Current Ratio belangrijk voor jouw kmo?

Als familiale kmo in België heb je vaak te maken met onzekere economische omstandigheden, zoals schommelingen in vraag, veranderende regelgeving of vertraagde betalingen van klanten. Het current ratio helpt je om snel inzicht te krijgen in de liquiditeitspositie van je bedrijf en te voorkomen dat je in financiële moeilijkheden komt.

Bijvoorbeeld, een lage current ratio kan je tijdig waarschuwen om actie te ondernemen, zoals het verbeteren van je debiteurenbeheer of het onderhandelen over langere betalingstermijnen met leveranciers.

Hoe verbeter je het Current Ratio?

Als je current ratio aan de lage kant is, zijn er verschillende manieren om dit te verbeteren:

  1. Factureren en opvolgen: Zorg ervoor dat je snel en correct factureert en volg openstaande facturen nauwgezet op. Hoe sneller je klanten betalen, hoe sneller je je vlottende activa kunt verhogen.
  2. Kostenbeheersing: Houd je kortlopende schulden onder controle door slimme kostenbesparingen door te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door opnieuw te onderhandelen met leveranciers of door je voorraadbeheer te optimaliseren.
  3. Financiering op korte termijn: Als je een tijdelijke liquiditeitskrapte hebt, kun je overwegen om kortlopende financiering aan te vragen, zoals een kaskrediet, om je liquiditeitspositie tijdelijk te versterken.
  4. Voorraadbeheer: Overmatige voorraad kan kapitaal opslokken. Bekijk of je jouw voorraad efficiënter kunt beheren, zodat je alleen de noodzakelijke voorraden aanhoudt.

Conclusie

Het current ratio is een essentiële maatstaf voor elke kmo in België, vooral voor kleine familiale ondernemingen die zich willen verzekeren van een stabiele financiële basis. Door je liquiditeitspositie regelmatig te monitoren en proactief in te grijpen wanneer nodig, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf gezond blijft en klaar is voor verdere groei.

Bij Remote CFO staan we klaar om je te helpen deze en andere belangrijke financiële ratio’s beter te begrijpen en te optimaliseren. We bieden op maat gemaakte financiële begeleiding, zodat jij je kunt richten op waar je het beste in bent: je bedrijf laten groeien.

Wil je weten hoe jouw current ratio eruitziet of hoe je jouw liquiditeitspositie kunt verbeteren? Neem gerust contact met ons op!