Net zoals het dashboard in uw auto, verschaft een dashboard in de cockpit van uw bedrijf u in één oogopslag al de belangrijke informatie die u nodig heeft. Om zonder te verdwalen, en zonder brokken te maken, aan te komen waar u wil zijn. Belangrijk is wel dat u een goed en performant dashboard kiest, en ervoor zorgt dat u niet onder de informatie bedolven wordt.
Wat is zo’n dashboard precies…
Een dashboard geeft de belangrijkste informatie over uw bedrijf visueel weer. Vergelijkbaar dus met uw autodashboard dat uw snelheid, het toerental en de stand van de benzinetank toont.
In ons geval toont een dashboard de ‘Key Performance Indicators’ (KPI’s) die essentieel zijn om snel inzicht te verkrijgen in de prestaties uw bedrijf, zoals financiële gegevens, klanttevredenheid, verkoopcijfers… dat soort zaken
…en welk te kiezen?
Als u dat wil, kunt u al starten met een gewone spreadsheet, genre Excel. Voor de fijnproevers bestaan er ook heel wat apps of softwareprogramma’s voor data-visualisatie en bedrijfsanalyse. Wat u kiest, is niet zo belangrijk: ALS u het maar doet.
Kies vooral ook in functie van de complexiteit van uw data, de mogelijkheden tot integratie met andere systemen, en natuurlijk ook uw budget. Het heeft geen zin een uitgebouwde terreinwagen aan te schaffen, enkel om naar de bakker achter de hoek te rijden. U begrijpt wat ik bedoel.
Onder dit artikel enkele voorbeelden van zeer bruikbare apps.
Waarom? Daarom!
Door alle relevante informatie overzichtelijk weer te geven, helpt een goed geconfigureerd dashboard u razendsnel degelijk onderbouwde beslissingen te nemen. De geautomatiseerde functies minimaliseren het risico op fouten, en besparen u bovendien ook nog eens zeeën van tijd. Tijd die u beter kunt besteden aan… wel, vult u dat zelf maar in.
Net geen oneerlijke voorsprong
Een goed geïmplementeerd dashboard verschaft u een haast oneerlijke voorsprong op uw concurrenten, die wel alles ‘handmatig’ moeten gaan opsnorren. Zij hebben geen duidelijk zicht op hun actuele situatie, en proberen vooruit te raken, te groeien en te optimaliseren met de handrem op.
Hoe dan ook… KISS!
Keep It Simple and Straightforward!
(aan stupid doen we hier niet 😉 )
Kies enkel de KPI’s die er echt toe doen, en ga voor een gebruiksvriendelijke, intuïtieve interface. Aan een megacool maar ingewikkeld dashboard heeft niemand wat. Zorg ervoor dat u altijd in één oogopslag ziet wat u moet weten.
U kunt een en ander altijd nog aanpassen al naargelang de noden die gaandeweg opduiken. Als uw bedrijf groeit bijvoorbeeld.
Proactief versus reactief
Wie proactief handelt in plaats van reactief, is sowieso een stap of twee vóór op de ander. Met snelle onderbouwde beslissingen maakt u het verschil. Maak van het dashboard een geavanceerde gps op uw weg naar succes.
Navigeer slim, groei voluit.
Wil u meer weten over dashboards en hoe ze in te zetten voor uw onderneming? Of vraagt u zich af hoe Remote CFO u door de financiële mijnenvelden kan loodsen, op weg naar solide groei en duurzaam succes? Wij wonen maar een muisklik bij u vandaan.
Dashboards: enkele populaire keuzes
- Tableau: Zeer krachtig voor data visualisatie en het maken van interactieve dashboards. Geschikt voor grote datasets en complexe analyses.
- Microsoft Power BI: Biedt uitgebreide dashboard- en rapportagefuncties die goed integreren met andere Microsoft-producten zoals Excel en Azure.
- Google Data Studio: Een gratis tool die perfect samenwerkt met andere Google-diensten zoals Google Analytics en AdWords, handig voor digitale marketing.
- Qlik Sense: Biedt intuïtieve drag-and-drop interfaces voor het bouwen van dashboards en is sterk in het verbinden van diverse databronnen.
- Domo: Biedt een cloud-based platform voor dashboards, rapportage en analytics, geschikt voor bedrijven van verschillende groottes.
Elk van deze tools heeft zijn eigen sterktes. Kies wat past bij de doelstellingen en de infrastructuur van uw onderneming.